ETKİNİZ AB Programına Katıldık

Vicdan Vakfı Gönüllüsü olarak, İnsan Hakları Savunucusu Mukadder Alakuş, 18-19 Nisan 2024 tarihleri arasında Etkiniz.eu tarafından düzenlenen Antalya'da düzenlenen "Neden İzliyoruz" forumuna katıldı. Forum, AB Etkiniz Programı tarafından organize edildi ve AB Türkiye Delegasyonu tarafından desteklendi. Etkinlik, ulusal ve uluslararası kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve aktivistler dâhil olmak üzere yaklaşık 150 katılımcıyı bir araya getirdi.

İlk Gün: İnsan Hakları İzleme ve Hesap Verebilirlik

Forumun ilk günü, "Dayanışma, Hesap Verebilirlik ve İyileşme için İnsan Hakları İzleme" teması ile başladı. Katılımcılar, #Nedenİzliyoruz sorusuna yanıt ararken, insan hakları örgütleri için hesap verebilirlik mekanizmalarını tartıştılar. Bu bölümde sunum yapanlar arasında Uluslararası Hukukçular Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Jama Petman, BM İnsan Hakları Komitesi (UNHRC) üyesi Prof. Dr. Helene Tigroudja ve BM Kadına Yönelik Şiddetin Sebep ve Sonuçları Raportörü Prof. Dr. Yakın Ertürk yer aldı. Oturumun moderatörlüğünü Adem Arkadaş Thibert üstlendi.

İlk gün öğleden sonra, "Daha etkili bir insan hakları izleme ve savunuculuğu için uluslararası sivil toplum ile yerel sivil toplumun dayanışması" başlıklı oturum gerçekleşti. Bu oturumda, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Direktörü Emma Sinclair Webb, Avrupa Uygulama Ağı (EIN) üyesi Jolietta Bisiouli, Çocuk Hakları Uluslararası Ağı'ndan (CRIN) Lianne Minasian ve Emel Kurma katılımcılara insan hakları savunuculuğunun farklı yönlerini anlattı. Günün ilerleyen saatlerinde, iyileştirme ve öğrenme temalı sunumlar ve soru-cevap oturumları düzenlendi.

İkinci Gün: Afet Yönetimi ve Ayrımcılık Yasağı

İkinci gün, "Afet Yönetiminde Ayrımcılık Yasağının Uygulanması" ve "İnsan Hakları Uygulamasında Neredeyiz ve Nereye Gidiyoruz" başlıklarıyla gerçekleşti. Benim için en önemli an, BM İnsan Hakları Komitesi üyesi Prof. Dr. Helene Tigroudja ile tanışmak oldu. Tigroudja, 15 Kasım 2022'de Mukadder Alakuş davasında çoklu hak ihlali kararı vererek beraat ve tazminat hükmü çıkartmıştı. Kendisi, sunumunda bu kararın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarına etkisini ve Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nin 15. ve AİHS'nin 7. maddeleriyle olan ilişkisini detaylı şekilde açıkladı.

Sonuç ve İlerideki Adımlar

Forum sırasında birçok sivil toplum temsilcisiyle tanışma ve işbirliği fırsatı buldum. Vakfımızın hedeflerini ve faaliyetlerini tanıtma şansı elde ettim. Ayrıca, Hollanda Elçiliği'nden katılımcılarla Matra Programı hakkında konuştuk. Forum, BM İnsan Hakları Komitesi'nin Mukadder Alakuş davası hakkındaki kararının insan hakları savunuculuğu açısından önemini gösterdi ve insan hakları savunucuları için yeni ilişkiler geliştirdi.